Edukace seniora s chronickou obstrukční plicní nemocí - Šudřichová, Vladimíra (2013)
Diplomová práce je rozdělena na dvě hlavní části. V první (teoretické) části je možné získat přehled o onemocnění chronická obstrukční plicní nemoc (definice, klinický obraz, diagnostika, terapie, prevence) a edukaci seniorů s tímto onemocněním. Těžiště práce spočívá v druhé (empirické) části, která analyzuje statistické zpracování dat získané prostřednictvím kvantitativního výzkumného šetření pomocí nestandardizovaného dotazníku. Jehož cílem je zmapovat u seniorů nejen všeobecnou informovanost o chronické obstrukční plicní chorobě, ale i specifické znalosti o inhalační terapii. Výsledky šetření následně poslouží k tvorbě návrhu informační brožury pro seniory o chronické obstrukční plicní nemoci.