Bathyergid rodents of mesic tropical regions: phylogeography, kinship structure and mating systems - Patzenhauerová, Hana, 1982-; Bryja, Josef, 1974-; Ústav biologie obratlovců (Akademie věd ČR) (2013)
Rypošovití (Bathyergidae) jsou čeleď hlodavců, vyskytující se v subsaharské Africe. Jedná se o striktně podzemní živočichy, kteří opouští systémy podzemních nor jen velmi zřídka. Jejich sociální systém je velmi variabilní a v čeledi se vyskytují jak solitérní, tak sociálně žijící druhy. Solitérní druhy se stýkají jen za účelem rozmnožování, zatímco sociální druhy žijí v rodinách tvořených rozmnožujícím se párem, jejich potomky a případnými cizími imigranty. Podzemní způsob života výrazně komplikuje výzkum biologie této skupiny, zejména v oblastech týkajících se párovacího systému a příbuzenské struktury v rámci populace. Rozvoj molekulárně-genetických metod v posledních desetiletích však umožnil studium těchto jevů i u skrytě žijících organismů. Předložená dizertační práce je zaměřena na studium tří druhů rypošů, rozšířených v mezických oblastech tropické Afriky, odkud dosud řada základních informací chybí.
African mole-rats (Bathyergidae) represent a family of rodents inhabiting sub-Saharan Africa. They are strictly subterranean creatures, leaving the safety of their underground burrows very rarely. This interesting group of animals involves both solitary and social species. Solitary species interact only for the purpose of reproduction, while the social species live in family groups consisting of the breeding pair, their offspring and potential foreign immigrants. However, their subterranean life makes the research of mole-rat´s biology difficult, mainly when it concerns the mating system and kinship structure of the population. Fortunately, the advance in using the molecular genetics methods in biology in last decades enabled studying of these features even in elusive organisms. The present dissertation thesis is focused on studying three species of mole-rats from mesic tropical Africa, i.e. the region where the whole family is understudied.
Vedoucí práce: Josef Bryja
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: hlodavci; rypošovití; Bathyergidae; rodents; Afrika; Africa; disertace; dissertations