Mužská populace seniorů - četná klientela urologických ambulancí - Kvasničková, Alena (2013)
Diplomová práce je zaměřena na urologickou problematiku u mužů - seniorů, kteří tvoří velkou část pacientů na urologických ambulancích. V teoretické části práce je obecně popsána problematika oboru urologie a nejčastěji se vyskytující urologická onemocnění u starších pacientů. Jsou zde ukázány možnosti moderní diagnostiky a léčby, symptomatologie a epidemiologie jednotlivých onemocnění. Empirická část dokládá důvody, které vedou seniory k návštěvě urologických ambulancí, a poukazuje na některé aspekty, které limitují pacienty s urologickými potížemi navštívit tento typ ambulancí. Cílem analýzy urologické problematiky u seniorů prostřednictvím dotazníkového šetření bylo získat informace, které umožní zkvalitnění ambulantní urologické péče pro seniory a zároveň prokážou, do jaké míry je nutné zaměřit se na primární preventivní urologickou péči u mužů v mladší věkové kategorii a na zlepšení poskytování informací.