Využití syntetických biokompatibilních materiálů v léčbě benigních cystických kostních lézí dětského věku - Ondruš, Šimon (2013)
Předkládaná disertační práce podává ucelenou informaci o novém léčebném postupu, kdy jsou benigní defekty skeletu, konkrétně solitární kostní cysty, léčeny novou metodou, miniinvazivní perkutánní aplikací syntetického materiálu - triukalciumfosfátu. Klinická studie zahrnovala výběr pacientů k nové metodě operačního řešení, zpracování postupu technického provedení, vlastní operační zákroky a následně podrobné pooperační sledování a analýzy klinické a skiagrafické se statistickým zhodnocením a srovnáním s dosavadní nejrozšířenější metodou - opakovanou lokální aplikací Depo-Medrolu. Po zhodnocení výsledků obou metod léčby vychází výrazně příznivější výsledek u perkutánní výplně cyst materiálem ChronOS inject. V celém souboru léčeném metodou výplně cysty syntetickým materiálem ChronOS inject se zhojilo po první výplni 43 cyst / 79,6 % /, další 3 se zhojili po 2. výplni / 5,6 %/. Celkově došlo ke zhojení bez nutnosti dalších operačních výkonů, a tím k výbornému výsledku léčby u 49 cyst / 90