Územní spory mezi Československem a Rakouskem v letech 1918-1920 - Šestauber, Martin, 1979- (2012)
Tato práce se zabývá problematikou sporů mezi Československem a Rakouskem v letech 1918-1920. Pozornost je věnována problémům vyplývajících ze střetu mezi principem zachování územní jednoty českých historických zemí a právem na sebeurčení německého obyvatelstva. V této souvislosti je pak nastíněna i historie snah o oddělení německých oblastí Čech a historie čtyř německých územních celků, které vznikly na území dnešní České republiky. Důraz je pak kladen na legislativní činnost Německého Rakouska, která se vztahovala k těmto územním celkům. Rigorózní práce se dále věnuje jednání na mírové konferenci 1919, na jejichž základě došlo k určení hranice mezi Československem a Rakouskem. Závěr práce je věnován činnosti rozhraničovací komise a konečnému určení hranic.