Gamaspektrometrie jako nástroj při studiu provenience siliciklastických hornin - Šimíček, Daniel, 1984- (2013)
Gamaspektrometrie je petrofyzikální metoda užívaná k měření přirozené radioaktivity a stanovení koncentrací K, U a Th v horninách. V siliciklastických sedimentech obecně reaguje na jejich minerální a chemické složení. Předkládaná práce se zabývá studiem hornin, interpretovaných jako hlubokomořské sedimenty gravitačních proudů a zkoumá vztahy mezi spektry gama záření, faciemi a minerálně-chemickým složením těchto siliciklastických sedimentů. Výsledkem je ověření využití gamaspektrometrického studia výchozů, jakožto jedné z metod korelace výchozů v celopánevním měřítku, sekvenčně-stratigrafických interpretací siliciklastických sedimentů a studia jejich provenience. Výzkum byl zaměřen na tři zájmové oblasti, které reprezentují předpolní pánve variského, karpatského a alpského orogenního systému (nízkojesenický kulm, slezská jednotka flyše Západních Karpat a souvrství Gres d´Annot v jv. Francii).