Novel Functionalized Cyclic Nitrones: Synthesis and Reactivity - Buchlovič, Marian; Potáček, Milan, 1944-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2013)
Předkládaná disertační práce je zaměřena na oblast chemie nitronů. Výsledky práce jsou rozděleny do tří částí. První část odkrývá novou cestu k syntéze nových typů substituovaných nitronů. Jako klíčová výchozí látka pro experimenty byl použit allenyloxim. Byly sledovány jeho vlastnosti, zejména s důrazem na možné cyklizační reakce. Nově vyvinutá cyklizace za iniciace nukleofilem vedla k přípravě nového typu stabilního cyklického nitronu. Tento byl podroben zkoumání reaktivity, zejména s ohledem na substituce v poloze 2 a 5. Snadnost náhrady hydroxy skupiny v poloze 2 za skupinu aminovou vyvolala snahu o pochopení mechanizmu této přeměny. Tak byl nalezen a potvrzen mechanismus probíhající cestou otevření heterocyklického kruhu a reakce samotná umožnila přípravu a charakterizaci celé řady nových sloučenin. Methyl v poloze 5 se ukázal jako výhodná skupina pro kondenzační reakce s aldehydy. Po prostudování reakce se podařilo optimalizovat reakční podmínky tak, že bylo možno vypracovat mult
The presented dissertation is principally focused on the chemistry of nitrones. The results were divided into three research areas. In the first part, discovery of novel route to new functionalized cyclic nitrones was disclosed. Allenyloxime was introduced as key starting material for the experiments. The chemical properties of allenyloxime and its reactivity in cyclization reactions were studied. New type of cyclization reaction that is initiated by nucleophilic attack was discovered and led to a novel path to stable cyclic nitrones. The chemical reactivity of nitrones was examined with regard to the potential introduction of functional groups in positions 2 and 5 of the nitrone structure. The hydroxy group in position 2 was relatively easily substituted by various amino functional groups. The reaction and mechanism were studied and explained by the identification of an open-chain reaction intermediate. 5- Methyl group in the structure of nitrones was effectively used in the condensat
Vedoucí práce: Milan Potáček
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: allenyloxim; alleny; bioorganická chemie; dipolární cykloadice; DNA (nukleová kyselina); interkalátor; multikomponentní reakce; nitrony; allenes; bioorganic chemistry; deoxyribonucleic acid; dipolar cycloaddition; intercalator; multicomponent reactions; nitrones; disertace