Militária z hradu Rokštejna v širším středoevropském kontextu - Mazáčková, Jana, 1979- (2012)
Zpracovávané téma rozebírá nejen vojenskou složku hradu Rokštejna, která se odráží v archeologických situacích, ale i širší historické souvislosti zkoumaného regionu Brtnicka v průběhu 13. až 15. století včetně vývoje osídlení, majetkových změn a politických vztahů. Hlavní částí práce představuje zpracování souboru militárí z hradního areálu Rokštejn v porovnání s dalšími hradními lokalitami s plošným archeologickým odkryvem, a to s hrady Vízmburk a Sion, dále sběrový materiál z hradu Hus a z menšího opevněného sídla Božanov. V blízkosti zmiňovaných hradních lokalit (Hus, Sion) byly detekovány obléhací systémy palebných postavení, které dokreslují zánikový horizont lokality stejně jako v případě Rokštejna. Pro zachycená militária a obléhací postavení byl dohledán srovnávací materiál ze širšího středovropského prostoru na různé úrovni zpracování. Na Rokštejně byly detekovány dva zánikové horizonty spojené s vojenskou akcí, doprovázené militárii a první dokonce zlomky lidských ostatků od