Význam postižení tenkých vláken v patofyziologii bolestivé diabetické neuropatie - Divišová, Šárka; Bednařík, Josef, 1954-; Masarykova univerzita. Neurologická klinika, I. (2013)
Diabetes mellitus 2. typu (DM2) je chronické onemocnění, jehož prevalence v posledních letech výrazně vzrůstá. Prezentovaný soubor prací poskytuje komplexní prospektivní zhodnocení souboru pacientů s časnými stádii DM2 a prediabetu a jeho srovnání s kontrolním souborem zdravých normoglykemických dobrovolníků. Nejpřínosnějším aspektem této práce je precizní a velmi detailní vyšetření jasně definovaného souboru pacientů všemi stěžejními dostupnými klinickými i laboratorními testy užívanými v diagnostice periferních neuropatií. Kromě velmi podrobného klinického vyšetření absolvovali všichni jedinci také kondukční studie a elektromyografické vyšetření, somatosenzitivní evokované potenciály (zejména k vyloučení event. koincidence subklinické centrální léze somatosenzitivní dráhy), kvantitativní testování senzitivity, vyšetření spektrální analýzy variability srdeční frekvence a v neposlední řadě i odběr kožní biopsie se stanovením intraepidermální hustoty nervových vláken (IENFD) pomocí pana
Type 2 diabetes mellitus is a chronic disease with increasing prevalence in recent years. Presented set of studies provides a comprehensive prospective assessment of a cohort of patients with early type 2 diabetes mellitus (DM2) and prediabetic state and its comparison with a cohort of healthy normoglycaemic controls. The most beneficial aspect of this study is a detailed investigation of a well-defined group of patients with all the available clinical and laboratory tests used in the diagnostics of peripheral neuropathy. Beside detailed clinical investigation all subjects also underwent nerve conduction studies and electromyography, somatosensory evoked potentials (to exclude the potential coincidence with subclinical central lesion of somatosensory system), the quantitative sensory testing, the spectral analysis of heart rate variability and, importantly, the skin biopsy with evaluation of the intraepidermal nerve fiber density using the panaxonal marker protein gene product 9.5 (PGP
Vedoucí práce: Josef Bednařík
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: biopsie -- metody; cytokiny; diabetické neuropatie; kůže; nervová vlákna; regenerace; Biopsy; Cytokines; Diabetic Neuropathies; Nerve Fibers; Regeneration; Skin; disertace