Význam postižení tenkých vláken v patofyziologii bolestivé diabetické neuropatie - Divišová, Šárka (2013)
Diabetes mellitus 2. typu (DM2) je chronické onemocnění, jehož prevalence v posledních letech výrazně vzrůstá. Prezentovaný soubor prací poskytuje komplexní prospektivní zhodnocení souboru pacientů s časnými stádii DM2 a prediabetu a jeho srovnání s kontrolním souborem zdravých normoglykemických dobrovolníků. Nejpřínosnějším aspektem této práce je precizní a velmi detailní vyšetření jasně definovaného souboru pacientů všemi stěžejními dostupnými klinickými i laboratorními testy užívanými v diagnostice periferních neuropatií. Kromě velmi podrobného klinického vyšetření absolvovali všichni jedinci také kondukční studie a elektromyografické vyšetření, somatosenzitivní evokované potenciály (zejména k vyloučení event. koincidence subklinické centrální léze somatosenzitivní dráhy), kvantitativní testování senzitivity, vyšetření spektrální analýzy variability srdeční frekvence a v neposlední řadě i odběr kožní biopsie se stanovením intraepidermální hustoty nervových vláken (IENFD) pomocí pana