Analýza socioedukativních aspektů vzdělávacího procesu jedinců s poruchou autistického spektra - Nováková, Jana (2013)
Hlavním tématem předkládané disertační práce jsou socioedukativní aspekty vzdělávání dětí, žáků a studentů s poruchou autistického spektra. Výzkumným šetřením je analyzována situace o informovanosti v problematice poruch autistického spektra mezi pedagogickými pracovníky z mateřských, základních a středních škol v České republice. Disertační práce je členěna na dvě části. První teoretická kapitola práce seznamuje čtenáře s teoretickými východisky. Empirická část práce byla postavena na statistické proceduře, v jejímž rámci byla využita kvantitativní metoda, přičemž stěžejní technikou sběru dat byl anonymní dotazník vlastní konstrukce autorky práce. Hlavním cílem práce byla deskripce stavu informovanosti v problematice poruch autistického spektra mezi pedagogickými pracovníky. Analytickou jednotkou byli pedagogičtí pracovníci z běžných i speciálních škol a rodiče dětí s PAS. Výsledky výzkumného šetření byly zpracovány do podoby grafů a tabulek.