Spotřeba alkoholu a její vliv na ekonomiku ČR - Šmídová, Iva (2013)
Práce se zabývá současným velmi vážným socioekonomickým problémem - vysokou konzumací alkoholu. Ukazuje na datech pro českou eventuálně evropskou populaci, že ekonomická zátěž související bezprostředně i zprostředkovaně s léčbou onemocnění vyvolaných nadměrnou konzumací alkoholu není rozhodně zanedbatelná. Při odhadu celospolečenských nákladů byly vzaty v potaz i ztráty na odvedených daních vzniklé v důsledku předčasných úmrtí zaviněných alkoholem, úmrtí v produktivním věku vlivem alkoholu, novotvary vzniklé v souvislosti s požíváním alkoholu tam, kde je to prokázané a další vlivy. Základem pro výpočty byla takzvaná Alcohol Attributable Fraction (AAF), popsaná v literatuře (2). Neurčitelná bohužel zůstává ta část reálných nákladů, která vzniká z důvodu špatné spolupráce pacientů (zanedbávání léčby apod.), které vede k těžšímu průběhu nemoci a tedy vyšším nákladům. Z důvodu aktuálnosti a zároveň potřeby co nejucelenějších výsledků byl pro výpočty vybrán rok 2006.