Identification and Validation of Dvl interacting partners using Proteomics approach - Ganji, Sri Ranjani (2013)
Signální dráhy Wnt jsou vysoce konzervované signální kaskády, které regulují základní procesy embryonálního vývoje a homeostázy dospělého organismu. Všechny známé Wnt ligandy přenášejí signál přes receptor Frizzled (Fzd) a cytoplasmatický fosfoprotein Dishevelled (Dvl). Wnt dráhy se dělí na Wnt/β-kateninovou a nekanonické Wnt dráhy. Mechanismy kontrolující různé Wnt dráhy nejsou zcela objasněny, ale předpokládá se, že Dvl je jedním z hlavních kontrolních bodů. Dvl je molekulární scaffold, umožňující interakci aktivátorových a efektorových proteinů v jednotlivých drahách. Aktivita Dvl je kontrolována různými posttranslačními modifikacemi jako jsou ubiquitinace a fosforylace. Navzdory dobře zdokumentované důležitosti Dvl pro signální dráhy Wnt je molekulární mechanismus přenosu signálu, jímž je Dvl aktivován v jednotlivých Wnt drahách, neznámý. Abychom pochopili endogenní funkce Dvl, použili jsme nezávislé analýzy aktivity a složení komplexů proteinů vázajících se na Dvl.