Nomádske aspekty nových náboženských hnutí - modelový príklad Dúhovej rodiny živého svetla - Pániková, Katarína (2013)
Práca skúma nomádske aspekty nových náboženských hnutí na modelovom príklade Dúhovej rodiny živého sveta. Práca je založená na sérii terénnych výskumov, ktoré sa uskutočnili v období od roku 2005 do roku 2012 a umožnili sledovať tento projekt v rozmanitých prírodných a kultúrnych prostrediach v Európe a Ázii. Na uchopenie skúmaného fenoménu v celej jeho komplexnosti bola využitá kombinácia teoretických prístupov antropológie a religionistiky. Skúmané spoločenstvo potvrdzuje teóriu u postupnom stieraní hraníc medzi kultúrou a religiozitou, ku ktorému dochádza v nových formách religiozity. Toto spoločenstvo je nehierarchické a inkluzívne. Predstavuje súčasný neo- nomádsky globálny kmeň. Vo svojom náboženskom diskurze kombinuje ekospirituálny prístup a indiánsku spiritualitu (so známkami kultúrnej apropriácie), ale jeho náboženský diskurz sa zároveň aktualizuje na každom zhromaždení. Na skúmané spoločenstvo boli aplikované tri dichotómie: štruktúra a anitštruktúra, dionýzovské a apolónske