Algorithms and Methods for Haptic Interaction with Deformable Objects - Filipovič, Jiří, 1982- (2013)
Počítačová simulace deformovatelných objektů je důležitou oblastí výzkumu, která má široký rozsah aplikací od medicíny po průmysl (např. modelování chování tkání, deformace různých konstrukcí). Interaktivní simulace umožňuje uživateli interagovat s deformovatelným tělesem, aplikovat na něj sílu a vidět jeho deformaci. Pro člověka je přirozené aplikovat sílu na deformovatelné těleso přímo a cítit silovou zpětnou vazbu. To je umožněno počítačovou haptikou, která do interaktivních simulací přináší hmat. Tato práce se zaměřuje na interakci s deformovatelnými tělesy v reálném čase. Používá fyzikálně realistické modelování založené na teorii elasticity, což přináší komplexní a výpočetně náročné modely. Nicméně, v případě použití haptické interakce musí mít simulace rychlé odezvy, takže výpočty v ní prováděné musí být velmi rychlé. Tato práce se skládá ze tří částí, které se zaměřují na dvě související témata. Nejdříve diskutujeme použití techniky předpočítání a interpolace k provedení nár