Mezi Brnem a Vídní. Umění a umělci ve Znojmě a okolí 1715-1815 - Valeš, Tomáš, 1984- (2012)
Předložená práce se snaží o pohled na život a tvorbu umělců a uměleckých řemeslníků ve Znojmě a jeho okolí mezi roky 1715-1815, a to v širším středoevropském kontextu. Komplikované dějiny celé příhraniční oblasti způsobily nejen částečný nezájem o problematiku umělecké tvorby v regionu, ale způsobily především nahlížení dané problematiky optikou rozdělenou současnou státní hranicí. Ta, jako prvek oddělující dvě historické země sice sehrála svou roli, která však byla pro běžného obyvatele podružná. Umělci tak pracovali pro objednavatele na obou jejich stranách. Mnohdy i se svými rodinami stěhovali se do pro ně pracovně zajímavějších lokalit bez ohledu na to, zda se nacházely na Moravě nebo v Rakousích. Práce je vytvořena na základě průzkumu písemných a vizuálních pramenů, které přiblížily osudy a díla i méně známých umělců v regionu. Pozornost je tedy věnována nejen tvorbě uměleckých veličin jako byli malíři Franz Anton Maulbertsch, Josef Ignaz Mildorfer, Johann Lucas Kracker nebo