Recepcija dramy Karela Čapeka R.U.R. v russkom kul'turnom prostranstve i jeje fon - Rubcova, Natal‘ja (2013)
Tato disertační práce je pokusem o analýzu nejvýraznějších tendencí sovětské a postsovětské recepce dramatu K. Čapka R.U.R. (1920) na pozadí vnímání jeho dalších děl. Základním cílem práce bylo prozkoumat změny v čtenářském vnímání jak v sovětském období, tak v období po pádu komunistického režimu. Dosažené výsledky disertační práce tedy nepředstavují statistická data zjištěná pomocí empirické analýzy recepce R.U.R., ale vymezení konkrétních aspektů její problematiky, které jsou různě aktualizovány v čase a které až dodnes hrají důležitou roli ve všeobecně lidském kontextu. Tyto aspekty byly analyzovány v trojí projekci: z hlediska literárněvědné a literárněkritické recepce, vnímání takzvaného masového čtenáře a interpretace v literární tvorbě sovětských a postsovětských autorů. Čapkovo drama R.U.R. je dáváno do souvislosti s fantastickou literaturou (science fiction), která se těší velké čtenářské oblibě, a to nejen v Rusku. V disertační práci byly také nastíněny souvislosti problema