Hodnocení zdravotních rizik spojených s přípravou a aplikací cytostatických léčiv - Odráška, Pavel (2013)
Předkládaná práce se zabývá profesní expozicí zdravotnických pracovníků cytostatiky. S využitím hmotnostně spektrometrických metod ve spojení s vysoce účinnou kapalinovou chromatografií nebo indukčně vázaným plazmatem byly sledovány dva typické ukazatele přítomnosti cytostatik (cyklofosfamid a platina) ve všech relevantních matricích (vniřní ovzduší, pracovní povrchy a moč exponovaných pracovníků). Výsledky provedeného monitoringu byly použity pro odvození karcinogenního a reprodukčního rizika spojeného s profesní expozicí cyklofosfamidu. V širším kontextu studované problematiky předkládaná práce hodnotí také prostupnost pokožky a ústního epitelu pro několik základních cytostatik a účinnost několika navržených opatření pro snížení kontaminace pracovního prostředí.