Fenomén německo-českého výtvarného umění 20. století. (Die Pilger, Junge Kunst, Prager Secession. Pražská scéna a paralelní centra německy hovořících umělců v meziválečném Československu) - Habán, Ivo (2012)
Disertační práce se zabývá tvorbou německy hovořících umělců z Čech, Moravy a Slezska v meziválečném Československu. Sleduje především dění na pražské umělecké scéně spojené s okruhem autorů skupiny Die Pilger, a spolků Junge Kunst a Prager Secession. Zkoumá inspirační zdroje a specifika jejich tvorby z hlediska významu a začlenění do kontextu realistických tendencí sledovaného období, ale rozebírá také souvislosti společenského pozadí a přesahů těchto sdružení do dalších sfér (nejen) pražského kulturního života. Jedná se např. o roli německých tříd Akademie výtvarných umění v Praze, nákupy německé sekce Moderní galerie, organizování celostátních přehlídek německy hovořících umělců, účast na Benátském bienále, problematiku židovství, otázky národnostního vydělování a přivlastňování si autorů nebo pozoruhodný výskyt děl s tématikou orientalismu. Umělci Prager Secession představují kvalitativní vrchol německo-českého umění. Nikoli však vrchol osamocený, nýbrž doplněný řadou dalších srovn