Liberec jako centrum německo-českého výtvarného umění v první polovině 20. století - Habánová, Anna (2012)
Předložená práce se snaží přiblížit spolkovou činnost a tvorbu německy hovořících výtvarných umělců v Liberci v první polovině 20. století. K jejímu pochopení je nutná znalost souvislostí a vazeb, doposud zcela opomíjených, které předurčily meziválečný vývoj výtvarné umělecké scény v Liberci. Patří k nim mimořádný umělecký odkaz Heinricha Liebiega a s ním spojená problematika vybudování nového výstavního prostoru, který by odpovídal významu sbírky a města, aspirujícího na titul hlavního města německých Čech. To se odrazilo i v opakovaných pokusech o přesun německých tříd Akademie výtvarných umění z Prahy do Liberce v průběhu celé první poloviny 20. století. Významnou roli ve formování německy hovořících autorů v Československu počátkem dvacátých let zaujímala liberecká pobočka spolku Metznerbund, z kterého se v roce 1922 vydělila umělecká skupina Oktobergruppe. Třicátá léta, především jejich druhá polovina, byla spojena s politickými tlaky a propagandistickými výstavami, v nichž Libere