Towards Large-Scale Multi-Modal Image Search - Budíková, Petra, 1984- (2013)
V současné době zažívá naše společnost obrovský nárust množství digitálních informací. Díky snadné dostupnosti technologií pro pořizování a ukládání digitálních dat pokračuje rychlý růst nejen množství, ale i složitosti těchto dat. Tato situace nabízí mnoho možností pro získávání informací, které dříve nebyly dostupné, v souvislosti s tím ale vzniká také množství nových a náročných úkolů souvisejících se zpracováním digitálních dat. Kvůli velké vnitřní složitosti mnoha moderních digitálních datových typů, jako jsou například multimédia, již na práci s takovými daty často nestačí tradiční databázové technologie, které jsou založeny na principu přesného vyhledávání. V posledních dvou desetiletích proto získává na významu alternativní přístup založený na vyhledávání podle podobnosti obsahu dat. Tento přístup je inspirován přirozeným lidským vnímáním a učením, ukazuje se však, že je velmi složité podobnostní princip prakticky uchopit a implementovat. Výzkum v oblasti podobnostního vyhledá