Indukce buněčné smrti u nádorových buněk s inaktivovaným antionkogenem p53 - Čejková, Soňa; Trbušek, Martin, 1969-; Masarykova univerzita. Interní hematoonkologická klinika (2012)
Abnormality tumor-supresorových genů TP53 a ATM výrazně zhoršují prognózu a výsledek léčby u pacientů s chronickou lymfocytární leukémií (CLL). Není zcela zřejmé, jaký důsledek má heterozygótní delece genu ATM (11q-) pro odpověď na konvenční terapii. V práci byla testována in vitro senzitivita CLL vzorků na nukleosidový analog fludarabin, jeho kombinaci s monoklonální protilátkou rituximab a alkylační látku chlorambucil a to u následujích genetických skupin: heterozygotní delece ATM, TP53-defekt (delece a/nebo mutace) a vzorků bez těchto defektů (wt). Analýza buněčné viability byla provedena prostřednictvím metabolického testu WST-1. Fludarabin a jeho kombinace s rituximabem byly testovány u následujících vzorků: 20 s mutací a/nebo delecí TP53, 21 s delecí ATM a 18 wt (celkové n=59). Chlorambucil byl testován u těchto vzorků: 11 s mutací a/nebo delecí TP53, 12 s delecí ATM a 14 wt. Aktivace dráhy ATM/p53 byla monitorována pomocí Western-blotu sledujícího hladinu a fosforylaci protei
Abnormalities of the, cooperating tumor-suppressor genes TP53 and ATM significantly deteriorate the prognosis and treatment options for chronic lymphocytic leukemia (CLL) patients. It is not clear, what is the consequence of heterozygous ATM deletion for response of CLL patients to conventional therapy. The in vitro sensitivity of the CLL samples was tested to nucleoside analogue fludarabine, its combination with monoclonal antibody rituximab and alkylating agent chlorambucil, for the following genetic groups: with heterozygous ATM deletion, TP53 abnormality (deletion and/or mutation) and samples lacking these defects (wild-type). Cell viability was assessed using WST-1 assay. Fludarabin and its combination with rituximab were tested in the following samples: 20 with TP53 mutation and/or deletion; 21 with ATM deletion; 18 wild-type (n=59). Chlorambucil was tested in 11 samples with TP53 mutation and/or deletion, 12 samples with ATM deletion, and 14 wild-type (n=37). The activation of
Vedoucí práce: Martin Trbušek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: fludarabine; fludarabin; chlorambucil; chronická lymfatická leukemie; nádorové proteiny; rituximab; teleangiektatická ataxie; rituximab; Ataxia Telangiectasia; Chlorambucil; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; Neoplasm Proteins; disertace