Indukce buněčné smrti u nádorových buněk s inaktivovaným antionkogenem p53 - Čejková, Soňa (2012)
Abnormality tumor-supresorových genů TP53 a ATM výrazně zhoršují prognózu a výsledek léčby u pacientů s chronickou lymfocytární leukémií (CLL). Není zcela zřejmé, jaký důsledek má heterozygótní delece genu ATM (11q-) pro odpověď na konvenční terapii. V práci byla testována in vitro senzitivita CLL vzorků na nukleosidový analog fludarabin, jeho kombinaci s monoklonální protilátkou rituximab a alkylační látku chlorambucil a to u následujích genetických skupin: heterozygotní delece ATM, TP53-defekt (delece a/nebo mutace) a vzorků bez těchto defektů (wt). Analýza buněčné viability byla provedena prostřednictvím metabolického testu WST-1. Fludarabin a jeho kombinace s rituximabem byly testovány u následujících vzorků: 20 s mutací a/nebo delecí TP53, 21 s delecí ATM a 18 wt (celkové n=59). Chlorambucil byl testován u těchto vzorků: 11 s mutací a/nebo delecí TP53, 12 s delecí ATM a 14 wt. Aktivace dráhy ATM/p53 byla monitorována pomocí Western-blotu sledujícího hladinu a fosforylaci protei