Prognostický význam Ki-67, p53, p-glykoproteinu, HER-2, CD133 a nestin pozitivních buněk v léčbě high-grade osteogenních sarkomů dospělého věku - Adámková Krákorová, Dagmar (2012)
Cílem práce byla identifikace faktorů s možným prognostickým významem v léčbě high-grade osteogenního sarkomu končetin či trupu dospělých pacientů. Šlo o imunohistochemické vyšetření proliferačního antigenu Ki-67, p53, P-glykoproteinu, CD133, nestinu, exprese ErbB2/Neu/HER-2 doplněné vyšetřením amplifikace metodou FISH. Vyšetřena byla předléčebná sérová hodnota ALP a LD. Zjištěné výsledky byly pomocí statistické analýzy korelovány se základními parametrickými i klinickými daty pacientů včetně léčebné odpovědi a základních parametrů přežití. Univariační analýza prokázala statisticky signifikantní vztah k celkovému přežití pouze v případě rozsahu (lokalizované versus metastatické, p=0,006), operability (ano - ne, p=0,00582), výchozí hodnotě ALP (p=0,00841) a LD (p=0,047). Statisticky významný vztah exprese Ki-67, p53, P-glykoproteinu, ErbB2/Neu/HER-2, CD 133+ a nestin+ buněk k efektu léčby a přežití nebyl nalezen. Tyto faktory nelze v současné době považovat za faktory s výpovědní progn