Jednoduchý experiment v přírodovědném vzdělávání - Novák, Petr, 1980- (2013)
Disertační práce je zaměřena na specifickou přírodovědnou výukovou metodu, kterou je experimentování, a to ve výuce fyziky na základní škole. V rámci realizovaného výzkumu byla provedena tři výzkumná šetření zaměřující se na tuto oblast přírodovědného vzdělávání. V rámci prvního výzkumného šetření byly analyzovány videozáznamy hodin výuky fyziky metodou videostudie. Z výsledků je patrné, že nejvíce jsou z hlediska četnosti ve výuce fyziky zastoupeny jednoduché kvalitativní experimenty demonstrované učiteli. Z hlediska časového zastoupení jsou to jednoduché kvantitativní experimenty realizované žáky ve skupinách. Z hlediska fází průběhu experimentování je ve výuce nejvíce zastoupena fáze realizace experimentu. Výzkumná zjištění jsou porovnávána pro dva tematické celky skládání sil a elektrický obvod. Druhé výzkumné šetření bylo realizováno metodou polostrukturovaného interview, která byla pořízena s učiteli fyziky, účastnících se videostudie. Z výsledků vyplývá, že učitelé spojují předv