Differential proteomics and phosphoproteomics of hormonal regulations in plants - Ždárská, Markéta (2013)
Cytokininy jsou rostlinné hormony, zapojené do mnoha vývojových a fyziologických procesů probíhajících v Arabidopsis thaliana. Cytokininová odpověď se liší v různých částech rostliny, například se ukazuje, že cytokinin má opačný vliv na růst a vývoj prýtu a kořene. Nicméně molekulární mechanismy cytokininové specifity na úrovni jednotlivých pletiv ještě nejsou zcela objasněny. Naše analýzy ukazují, že působení aromatického cytokininu 6-benzylaminopurinu (BAP) na úrovni proteomu Arabidopsis způsobuje výraznou pletivovou a časově specifickou odpověď. Také jsme zjistili, že BAP ovlivňuje homeostazi endogenních hormonů, která je ve studovaných pletivech rozdílná. V prýtu BAP reguluje proteiny zahrnuté v biosyntéze kyseliny abscisové (ABA) a také proteiny zapojené do regulačních odpovědích na ABA, zatímco v kořeni BAP silně ovlivňuje většinu enzymů biosyntézy etylénu. Tato pozorování byla dále podpořena měřením hladin jednotlivých hormonů, které ukázalo, že BAP indukuje hladiny ABA v prýtu