Dislocation Motion in Three-Dimensional Precipitated Crystals - Záležák, Tomáš (2013)
Tato disertační práce popisuje 3D model diskrétní dislokační dynamiky (DDD). Model popisuje pohyb dislokací za vysokých teplot v krystalických materiálech obsahujících sekundární fáze (precipitáty). Model je založen na lineární teorii elasticity, jež umožňuje vypočítat vnitřní napěťová pole vytvořená dislokační strukturou vyjádřenou pomocí souboru krátkých úseček. Tento postup zjednodušuje výpočet vnitřního napětí. Vnitřní a vnější aplikovaná napětí vyvolávají hnací (Peach-Koehlerovy) síly, které zapříčiňují pohyb dislokací. Rovnice popisující rychlost dislokací zahrnují krystalografii materiálu. Součástí modelu je též působení mezi dislokacemi a nekoherentními tuhými kulovými precipitáty. Práce ve stručnosti shrnuje mechanismy vysokoteplotní deformace a úlohu krystalových poruch při plastické deformaci. Dále jsou rozebrány poznatky z teorie elasticity a teorie dislokací potřebné k zavedení 3D modelu DDD.