Interakce chromozomálních proteinů HMGB1/2 s DNA a studium vlivu HMGB1/2 na genomovou stabilitu a funkci telomer - Polanská, Eva (2013)
HMGB1 je rozšířený, evolučně vysoce konzervovaný savčí nehistonový protein asociovaný s chromatinem, který se účastní celé řady základních buněčných procesů jako jsou replikace, transkripce, rekombinace a reparace DNA. V této práci jsme prokázali, že již dříve pozorovaná vysoká afinita HMGB1 k hemikatenované DNA je podmíněna přítomností obou HMG boxů HMGB1 a zároveň kyselé C-terminální domény proteinu. Pozorovali jsme také, že HMGB1 je schopen vytvářet ternární komplexy s p53 a hemikatenovanou DNA. HMGB1 se rovněž váže s lidskou topoizomerázou IIα a stimuluje její katalytickou aktivitu. V práci ukazujeme, že protein HMGB1 spolu s dalším členem rodiny proteinů HMGB, proteinem HMGB2, zvyšuje expresi lidské topoizomerázy IIα. Dále jsme prokázali, že HMGB1 ovlivňuje i buněčnou aktivitu savčí telomerázy.