Postoje studentů a jejich formování jako významná součást profesní přípravy učitelů - Chrásková, Marie (2013)
Disertační práce se zabývá problematikou postojů studentů učitelských studijních programů k pojmům školního a sociálního prostředí jako důležité proměnné, která může zásadně ovlivňovat průběh jejich pregraduální učitelské přípravy. Teoretická část práce v sobě zahrnuje dvě oblasti přístupů k dané problematice. Jedná se o oblast psychologického chápání teorie vzniku a formování postojů a dále velmi důležitou oblast pedagogického pojetí teorie učitelské profese. Zmiňovány jsou náplň profese učitelství, jeho charakteristiky, etické a osobnostní předpoklady učitelů, vzdělávání učitelů a dimenze učitelské profese. Empirická část práce popisuje výsledky výzkumného šetření na vzorku 809 respondentů (studentů Pedagogické fakulty UP v Olomouci - dále jen PdF), které probíhalo ve dvou po sobě následujících etapách v letech 2006 (1. ročník studia) a 2009/2010/2011 (závěrečné ročníky studia). Cílem první etapy šetření bylo pomocí sémantického diferenciálu (dále jen SD) zjistit, jaké postoje k vybr