Studium B(e) hvězd - Kučerová, Blanka (2011)
Disertační práce je zaměřena na studium hvězdy MWC 342 (V1972 Cyg), která patří mezi tzv. hvězdy typu B[e]. Charakteristickými vlastnosti této skupiny hvězd, do které náleží objekty různých vývojových stádií, jsou nadbytek infračerveného záření, přítomnost spektrálních čar vznikajících povolenými i zakázanými přechody, intenzivní čára H(alfa) a emisní čáry kovů - buď neutrálních atomů, nebo iontů nízkých ionizačních stupňů. Vyjmenované charakteristiky ukazují na přítomnost velmi rozsáhlé obálky okolo centrálního objektu. Vzhledem k tomu, že ve spektru hvězdy MWC 342 nejsou pozorovány žádné fotosférické čáry, není možné použít při studiu hvězdy standardních modelů hvězdných atmosfér. Práce je proto zaměřena na studium časových závislostí změn v jejím spektru, neboť je to jedna z možností jak pochopit chování daného objektu. Hvězda byla napozorována na observatoři v Ondřejově v průběhu let 2004-2010 a celkem bylo za tuto dobu nasnímáno 104 spekter v oblasti vlnových délek (6 265-6 775) Å. Spektra představují dosud nejrozsáhlejší spektroskopický datový soubor této hvězdy, umožňující detailní sledování krátkodobých a zejména dlouhodobých změn jejích spektrálních vlastností. V práci jsou uvedeny výsledky měření jak ekvivalentních šířek, tak radiálních rychlostí vybraných emisních čar (Fe II 6 318 Å, Fe II 6 384 Å, Fe II 6 443 Å, Fe II 6 456 Å, Si II 6 347 Å, Si II6 371 Å, [O I] 6 300 Å, [O I] 6 364 Å). Vetší pozornost je věnována čáře H(alfa), u které byly pozorovány dlouhodobé změny radiálních rychlostí, a heliové čáře He I na vlnové délce 6 678 Å, která vykazuje rychlé změny profilu (od čisté emise přes P Cygni a inverzní P Cygni profil až po absorpci) v řádech dnů.