Funkce proteinu c-Myb ve vybraných aspektech kancerogeneze - Knopfová, Lucia; Šmarda, Jan, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2013)
Protein c-Myb je klíčový transkripční faktor pro fyziologickou regulaci kmenových a progenitorových buněk v kostní dřeni, střevních kryptách a v neurogenních oblastech mozku. Jeho deregulace a aberantní funkce je spojena s různými typy nádorových onemocnění, včetně prsních karcinomů. Funkce proteinu c-Myb v nádorech prsu je však rozporuplná - byl klasifikován jako onkoprotein nezbytný pro mamární tumorigenezi i jako nádorový supresor. Tato práce se zabývá proteinem c-Myb v kontextu prsních karcinomů se zaměřením na jeho význam pro invazivitu a metastázování těchto nádorů. Pro studium funkce proteinu c-Myb v prsních karcinomech jsme jako modelový systém vytvořili varianty dvou buněčných linií odvozených z mamárních nádorů MDA-MB-231 a 4T1, které exprimují exogenní c-Myb (MYBup). Zkoumali jsme proliferaci, migrační a invazivní aktivitu těchto buněk in vitro, jejich tumorigenní a metastatický potenciál in vivo a vyhledávali jsme efektory proteinu c-Myb v pozorovaných procesech.
The c-Myb transcription factor is essential for the maintenance of stem-progenitor cells in bone marrow, colon epithelia, and neurogenic niches. c-Myb malfunction contributes to several types of malignancies including breast cancer. However, the function of c-Myb in the mammary tumorigenesis and progression of breast carcinomas is controversial, as both oncogenic and tumor suppressive effects of c-Myb have been reported. The aim of this study is to clarify the role of c-Myb in invasion and metastatic spread of breast tumor cells. To gain insight into this process, we generated variants of mammary carcinoma cell lines MDA-MB-231 and 4T1 overexpressing MYB (MYBup cells). We investigated their proliferation rates, migratory/invasive activity in vitro and tumorigenic and metastatic capabilities in vivo. In addition, we intended to identify molecular targets of the c-Myb protein mediating its effects.
Vedoucí práce: Jan Šmarda
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: c-Myb; extracelulární matrix; karcinogeneze; karcinom prsu; kathepsin D; metastázy; breast carcinoma; carcinogenesis; c-Myb; metastasis; Cathepsin D; extracellular matrix; disertace; dissertations