Funkce proteinu c-Myb ve vybraných aspektech kancerogeneze - Knopfová, Lucia (2013)
Protein c-Myb je klíčový transkripční faktor pro fyziologickou regulaci kmenových a progenitorových buněk v kostní dřeni, střevních kryptách a v neurogenních oblastech mozku. Jeho deregulace a aberantní funkce je spojena s různými typy nádorových onemocnění, včetně prsních karcinomů. Funkce proteinu c-Myb v nádorech prsu je však rozporuplná - byl klasifikován jako onkoprotein nezbytný pro mamární tumorigenezi i jako nádorový supresor. Tato práce se zabývá proteinem c-Myb v kontextu prsních karcinomů se zaměřením na jeho význam pro invazivitu a metastázování těchto nádorů. Pro studium funkce proteinu c-Myb v prsních karcinomech jsme jako modelový systém vytvořili varianty dvou buněčných linií odvozených z mamárních nádorů MDA-MB-231 a 4T1, které exprimují exogenní c-Myb (MYBup). Zkoumali jsme proliferaci, migrační a invazivní aktivitu těchto buněk in vitro, jejich tumorigenní a metastatický potenciál in vivo a vyhledávali jsme efektory proteinu c-Myb v pozorovaných procesech.