Diferenciální a diferenční rovnice s programem Maple - Kříž, Pavel, 1980- (2011)
V souladu s moderními trendy ve výuce matematiky, které s sebou přinesly informační technologie, našly v oblasti matematické analýzy největší uplatnění softwarové nástroje CAS - Computer Algebra System. Z těchto nástrojů je na Masarykově univerzitě nejvíce využívám program Maple. Přírodovědecká fakulta MU program Maple úspěšně využívá již od roku 1998, vznikla zde řada interaktivních výukových materiálů pro základní kurzy matematické analýzy. Podíl autora na jejich přípravě se stal prvním impulsem pro tuto disertační práci, neboť se ukázalo, že standardní nástroje systému Maple zdaleka nebudou dostačovat pro přípravu výukových materiálů k dalším partiím matematické analýzy. Předložená disertační práce je koncipována jako ucelená pomůcka, kterou lze využít jak při výuce matematické analýzy, tak při samostudiu či dílčích aplikovaných výpočtech (např. ve fyzice, aplikované matematice, ekonomii). Důraz je sice kladen i na odstranění rutinních kroků, ale celá práce je zaměřena didakticky, takže autor si dal mimo jiné za cíl odstranit tzv. "efekt černé skříňky", na který vyučující u systému Maple často upozorňují. Jednotlivé procedury jsou naprogramovány tak, aby se vizualizace výpočtů na obrazovce maximálně blížila postupu, který by bylo třeba provést na papíře. Vzhledem k této koncepci jsou kladeny nároky i na některé matematické znalosti uživatele. Práce je rozdělena do čtyř kapitol: 1. Mocninné řady, 2. Diferenciální rovnice, 3. Diferenční rovnice a obsahově odlišnou kapitolu 4. Webové aplikace. Je zřejmé, že cílem práce nebylo zpracovat téma po teoretické stránce ani vytvářet kvantitativně rozsáhlou sbírku příkladů.