Možnosti rozvoje venkova po vstupu ČR do EU na příkladu vybraných regionů Jihomoravského kraje s přihlédnutím k příhraničí Dolního Rakouska - Nevěděl, Lukáš; Věžník, Antonín, 1955-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2012)
Cílem práce je pochopení vnitřních podmínek rozvoje území mezi Brnem, Břeclaví a Znojmem, které je svým krajinným rázem poměrně homogenní, po vstupu ČR do EU. Dosud málo používaným paradigmatem v ČR, jež bylo zvoleno pro předkládanou práci, je síťování významných lidí, kteří jsou do rozvoje - jeho percepce, plánování a implementace - zapojeni. Pozornost je dále věnována ohlasům a reakcím lidí, kterých se daný rozvoj týká. První kapitola práce představuje úvod do tématu a následně uvádí dvě komplexní práce z oboru. Zároveň jsou blíže definovány základní metody výzkumu a je vymezeno zájmové území s přihlédnutím k mezinárodnímu přesahu. Toto území je rozčleněno na základě historického vývoje, který se stále projevuje v každodenním životě, čímž jsou vyvolány otázky komparace a heterogenity území. Druhá kapitola zmiňuje autory, kteří se uvedenému území věnovali. Tato část práce je relativně stručná, ale pro účely výstupů, dle názoru autora, postačuje.
The aim of the thesis is to gain a deeper insight into endogenous development of a relatively homogenous area between Brno, Břeclav and Znojmo after the integration of the Czech Republic into the European Union. Networking of local actors was chosen as a paradigm for this thesis since it is not commonly used in the Czech academic circles. Local actors are directly involved in perception, implementation and planning of the development. Furthermore, attention is paid to feedback and reactions of the people affected by the changes. The first chapter of the thesis introduces the topic and reflects findings of two major works in this field. It defines the key methods of the research and describes the study areas (including the international aspect) in greater detail. The area was divided with regard to its historical development because it continues to influence everyday lives of the inhabitants. This fact thus questions the perceived homogeneity of the area and possibility of comparison.
Vedoucí práce: Antonín Věžník
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: behaviorální geografie; rozvoj venkova -- Česko; sociální výzkum; behavioral geography; rural development -- Czechia; rural development; social research; Jihomoravský kraj (Česko : 2000-); South Moravian Region (Czechia : 2000-); disertace; dissertations