Morfologická variabilita druhů Viola reichenbachiana a V. riviniana ve středoveropské části jejich areálu - Blažková, Dita (2013)
Dva lesní druhy violek Viola reichenbachiana a V. riviniana jsou blízce příbuzné druhy, které sdílí společné stanoviště a velmi častí jsou mezidruhoví kříženci. Snahou bylo zachytit morfologické rozdíly, které by korelovaly s počtem chromozomů. Z přírody bylo získáno a kultivováno 290 rostlin z 52 populací z České republiky i Evropy. Z některých rostlin byly odebrány kořínky pro počítání chromozomů nebo mladé lístky pro zjištění ploidní úrovně pomocí průtokové cytometrie. Byly zjištěny chromozomové počty u druhu V. reichnenbachiana 2n = 20, u druhu V. riviniana 2n = 40 a u křížence V. reichenbachiana x V. riviniana 2n = 30. Dále byla provedena morfometrická studie. Na plodech byla změřena délka chlopně tobolky, byl spočítán průměrný počet semen v tobolce a průměrná hmotnost semen, na květech byla změřena délka a šířka dolního korunního lístku a počet žilek na něm, délka ostruhy, délka mediánního kališního lístku a délka jeho přívěsku, délka prašníků a na listech byla změřena délka a šířka listové čepele, jejich poměr, poměr délek od nejširšího místa čepele po její okraje, poměr hloubky zářezu a délky listu a otevřenost zářezu. Byla provedena diskriminační analýza a jednofaktorová analýza rozptylu, která dokázala průkazné rozdíly mezi druhy na květech v rozměrech a kresbě na mediánním korunním lístku, v délce prašníků a délce kališního lístku i jeho přívěsku. Kříženec V. reichenbachiana x V. riviniana měl naměřené hodnoty intermediární mezi rodiči nebo se nelišil od druhu V. riviniana. Na listech byly průkazné rozdíly mezi druhy ve většině sledovaných znaků, a to na lodyžních listech i listech růžice. Kříženec byl střídavě podobný oběma rodičům, častěji druhu V. riviniana.