Vnitřní osteosyntéza extraartikulárních zlomenin distálního bérce - Pokorný, Vojtěch (2012)
Cílem práce je srovnání dvou základních druhů vnitřní osteosyntézy, které si v oblasti distálního bérce konkurují, tedy nitrodřeňového zajištěného hřebování a dlahové osteosyntézy, na základě sledování rozdílů v četnosti různých druhů komplikací, délky hojení zlomeniny a funkčních výsledků. Za účelem porovnání byla provedena prospektivní studie, do které byli zahrnuti pacienti, kteří byli léčeni pro extraartikulární zlomeninu distálního bérce v Úrazové nemocnici v Brně v letech 2005-2009. Dlahovou osteosyntézou bylo léčeno 38 pacientů (skupina A), 53 pacientů bylo léčeno nitrodřeňovým zajištěným hřebem (skupina B). Ve skupině A byl vyšší výskyt infekčních komplikací, ve skupině B zase větší zastoupení malpozic a selhání osteosyntézy. Rozdíly u těchto dvou druhů komplikací ale nebyly statisticky významné a v ostatních parametrech byly nepatrné. Oba postupy lze v současnosti považovat za standardní a mají své místo v léčení extraartikulárních zlomenin distálního bérce. Volba metody je