Aplikace zásady ne bis in idem v trestním právu - Jirušková, Iveta (2012)
Práce se zabývá zásadou ne bis in idem a její aplikací v trestním právu. Zásada ne bis in idem je v pramenech práva vnitrostátního i mezinárodního tradičně garantována jako zásada, jež se uplatňuje pouze v rámci trestní jurisdikce jednoho státu (viz čl. 14 odst. 7 Mezinárodního paktu o občanských a politických právech a čl. 4 Protokolu č. 7 k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod). V dnešní době však již nejsou ojedinělá ustanovení, která rozpoznávají mezinárodní účinky zásady ne bis in idem. V Evropě se mezistátní aplikace této zásady opírá o mezinárodní smlouvy multilaterální regionálního charakteru (například o Evropskou úmluvu o vydávání či Evropskou úmluvu o předávání trestního řízení), mezinárodní smlouvy bilaterální, právní předpisy Evropské unie (mezi všemi lze vyzdvihnout Listinu základních práv Evropské unie a Schengenskou prováděcí úmluvu) a o vnitrostátní prameny práva. Právní akty českého původu v rovině ústavní předepisují použití zásady ne bis in idem jen ohledně rozhodnutí domácích orgánů činných v trestním řízení (viz čl. 40 odst. 5 Listiny základních práv a svobod). Domácí trestní řád však předmětné zásadě přiznává také extrateritoriální účinky. V souvislosti s rozvojem mezinárodního trestního soudnictví se objevil fenomén aplikace zásady ne bis in idem v případech střetu trestní jurisdikce státu s trestní jurisdikcí specializované mezinárodní soudní instituce, popřípadě s trestní jurisdikcí soudního orgánu mezinárodní organizace. Nadnárodní uplatnění zásady ne bis in idem zaručuje Statut Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii, Statut Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu i Římský Statut Mezinárodního trestního soudu.