Emoce a jejich fyziologický význam - Koudela, Michal (2012)
Diplomová práce se zaměřuje na studium emocí z fyziologického hlediska. Text je rozdělen do několika tematických celků. Prvním z nich je seznámení s emocemi, jejich definice a zaměření na vědomý prožitek. Druhým tematickým celkem je přehled fyziologických a neurologických procesů, které probíhají v organismu při vzniku emočních dějů. Dále následují kapitoly věnované současným metodám výzkumu emocí, významu afektivních stavů a zobrazovacím metodám, které se používají ve fyziologii emocí. Tato práce se soustředí zejména na oblast emočních dějů, které probíhají u ostatních živočišných druhů vyjma člověka. Jedná se především o soubor poznatků v rovině emocí bezobratlých živočichů a obratlovců. V úplném závěru se nacházejí kapitoly věnované emocím z hlediska IT technologií a otázkám práv zvířat v souvislosti s emočními projevy. Práce přináší shrnutí poznatků současných vědeckých studií tématu emočních pochodů napříč živočišným spektrem.