Regulace beta-kateninu pomocí receptor tyrozinových kináz - Ševčíková, Eva (2013)
V této diplomové práci se věnuji studiu regulace β-kateninu pomocí tyrozín kinázových receptorů. β-katenín je součástí komplexu axin, GSK3 a APC. Katenin beta se nachází v kadherinovem komplexu, je součástí Wnt signální dráhy. Předmětem studia se stal pro jeho zvýšený výskyt při různých onemocněních. Tato práce je zaměřena na úkol β-kateninu mimo Wnt dráhu a soustředí se na fosforylaci tyrozinu 142, která vede k disociaci α-kateninu od β-kateninu. Právě tato disociace má za následek uvolnění β-kateninu z adhezivního kadherinového komplexu a iniciaci jeho transkripční aktivity.