Metabolismus sacharidů (se zaměřením na člověka) - Večeřová, Tereza (2013)
Tématem této diplomové práce zpracovávané formou rešerše je funkce a metabolismus sacharidů se zaměřením na člověka. V první části práce se zabývám obecným postavením sacharidů ve stravě a jejich biochemií, tedy strukturou a vlastnostmi. Tato část je velmi důležitá pro pochopení role sacharidů v lidském organismu a uvědomění si jejich nezaměnitelnosti. Hlavní část práce je rozdělená na tři celky, první se zabývá glukózou, nejdůležitějším sacharidem lidského organismu, a jeho metabolismem. V této části je podrobně rozebrána glykolýza, její enzymy, průběh, regulace a odbourávání jejího produktu. Dále se věnuji mechanismu glukoneogeneze a jeho srovnání s obrácenou glykolýzou. Druhou hlavní část práce tvoří informace o zásobním polysacharidu glykogenu a jeho metabolismu, tedy glykogeneze a gykogenolýza. Ve třetí části se pak věnuji hormonům ovlivňujícím metabolismus sacharidů, konkrétně glukagonu, jeho působení, metabolismu a regulaci sekrece a v neposlední řadě také inzulínu. Kapitola o inzulínu pojednává mimo jiné o vzniku, sekreci a metabolismu inzulínu, o inzulínových receptorech, intracelulární inzulínové kaskádě, translokaci GLUT4 transportérů a samozřejmě také o účincích inzulínu a jejich možném ovlivnění. Závěrečná část práce je věnována přehledu nemocí a chorob, které jsou způsobené poruchou metabolismu sacharidů. Zde se zaměřuji například na hyperglykémii, diabetes mellitus a jeho typy, hypoglykémii, glykogenózy, ale také poruchy metabolismu fruktózy, galaktózy a laktózy. Tento přehled chorob není kompletní, spíše má upozornit na různorodost poruch a tím také na důležitost role sacharidů v lidském těle.