Sérologická antropologická analýza - metody a přístupy - Voráčková, Kateřina (2013)
Tato práce se věnuje sérologické antropologické analýze kosterního materiálu z 15. až 18. století n. l., který pochází ze záchranného archeologického výzkumu v Českých Budějovicích. Pro stanovení krevně skupinové příslušnosti k systému AB0 byla použita modifikovaná absorpčně inhibiční metoda. K analýze byly použity obratle a žebro z 33 hrobů. V experimentu byly srovnávány výsledky reakcí polyklonálních a monoklonálních protilátek, antigenní rozdíly kostního prášku získaného elektrickým a ručním mletím. Dále byla posouzena souvislost mezi přítomností proteinů a antigenů v kosti a byla analyzována antigenní aktivita přítomných mikroorganismů. U 8 jedinců byla úspěšně určena krevní skupina 0, u ostatních vzorků nebylo možno krevní skupinu spolehlivě stanovit.