Interindividuální rozdíly v percepci prostoru a map - Šašinka, Čeněk (2012)
Téma: V této dizertační práci bylo zpracováno interdisciplinární psychologicko-kartografické téma vnímání prostoru a map. V naší studii jsme se zaměřili na rozdíly ve vnímání alternativních metod kartografické vizualizace v kontextu kognitivního stylu uživatele. Představili jsme dva samostatné experimenty, které byly realizovány online v elektronickém prostředí na platformě MUTEP. V prvním experimentu se zabýváme problematikou reprezentace informací o lavinovém nebezpečí a jeho nejistotě. Byly srovnány dvě alternativní metody kartografické vizualizace (intrinsic a extrinsic metoda) ve vztahu k výkonům participantů v psychologickém testu kognitivního stylu resp. Jeho globální a analytické dimenzi. Druhý experiment byl zaměřen na zkoumání vlivu grafického designu mapových symbolů na percepční strukturu. Sekundárním cílem experimentu bylo zkoumání vlivu kognitivního stylu resp. prostorové a předmětové představivosti na výkon u různých typů znakových sad. Experiment 1 - metody: Dva