Člověk a chrám na Moravě v 9. až 13. stol. Antropologická studie. - Skalická, Eva (2013)
Práce se věnuje vztahu mezi člověkem a chrámem. Chrám byl místem, kde probíhaly liturgické úkony a modlitba. Podoba chrámu byla ovlivněna specifickými požadavky společenství, které chrám využívaly. Studuje, jaké podmínky kladou lidské vlastnosti a schopnosti na kostelní stavbu. Popisuje změny, které se udály v společnosti, liturgii, spiritualitě a církevní správě, a tím ovlivnily architekturu chámů, vzhled interiéru a vybavení chrámů. Cílem praktické části práce, je pokusit se o rekonstrukci kapacity, interiéru a vnitřního prostředí tří kostelů postavených v obci Tasov, které zde byly postupně postaveny ve 13. a 14. století. Poznatky o fyzických rozměrech a vlastnostech lidského těla jsou aplikovány na poznatky, které byly učiněny při antropologicko-archeologickém výzkumu v blízkosti stávající fary. Obec Tasov se nachází na Českomoravské vrchovině 10 km od Velkého Meziříčí, byl založen ve 30. letech 13. století, pány rodu křídla.