Antropometrie hráček basketbalu. Průřezová studie. - Pavlasová, Nikol (2013)
Tato práce se zabývá antropometrií hráček basketbalu, frekvencí výskytu zranění a svalových zkrácení v tomto sportu. Materiál představuje 60 hráček basketbalu tří různých věkových skupin (10-12 let, 14-16 let, 22-30 let). V této práci jsou porovnána naměřená antropometrická data s daty normální populace ze studie Pavla Bláhy. Z dotazníkového šetření byly získány informace o výskytu zranění a pomocí svalových testů byly zjištěny informace o zkrácení jednotlivých svalových skupin. Z výsledků vyplývá, že v porovnání antropometrických dat byly nalezeny významné rozdíly v tělesné výšce, hmotnosti, délce ruky, obvodu stehna a lýtka a v ektomorfní, mezomorfní a endomorfní komponentě. Co se týče zranění, tak nejčastějším typem zranění byla distorze kotníku a nejčastěji zkrácenou skupinou svalů u basketbalistek byly flexory kolene a flexory zápěstí.