Žena v tradiční kultuře. Sociokulturní sondáž přenosu tradice lidového oděvu v genderové linii - Brožovičová, Klára, 1983- (2012)
Práce se zabývá tradicí lidového oděvu v oblasti jihovýchodní Moravy, v obcích Strážnice, Radějov a Petrov, kde se vyskytuje stejný typ lidového oděvu. Ve vybraných obcích byl veden šestiletý výzkum a dokumentovány poslední nositelky lidového oděvu. Výzkum detailně zachycuje narativní vzpomínky nositelek lidového oděvu a pamětnic v daných lokalitách, přičemž získané informace jsou vzácné kvůli neopakovatelnosti výzkumu v lokalitě. Text obsahuje životopisné medailony nositelek a přesné zachycení vzpomínkového vyprávění podle témat. Práce je členěna do tří sfér - intimní (sexualita, porody, menstruace), polo-veřejná a veřejná (vzdělávání, zaměstnání, rodina atp.) Práce zachycuje také pokračování tradice lidového oděvu v současných formách, jako je rodinné předávání tradice, souborová činnost a udržování v rámci církevních příležitostí a uvádí jednotlivé případové studie. Závěrem text analyzuje kontinuitu tradice lidového oděvu na základě teorie F. G. Baileyho a zaznamenává vývoj tradice