Nelineární dynamika Cournotova modelu - Zelenka, Tomáš (2013)
Cílem této práce bylo popsat chování různých dynamických Cournotových modelů s heterogenními produkty. Pozornost byla věnována nejen modelům s úplnou informací, ale i situacím, kdy se na trhu rozhodovali hráči s omezenou racionalitou. V obou případech byly nalezeny rovnovážné body a následně zkoumána jejich stabilita. Zároveň bylo zjištěno, že dochází bifurkaci zdvojování periody a při správné volbě parametrů se systém může chovat chaoticky.