Základy teorie informace a statistické entropie - Vaculík, Karel (2013)
V této bakalářské práci se na začátku věnujeme úvodu do teorie informace a vzniku Shannonovy entropie, kterou si v následující části odvodíme a definujeme. Ve třetí kapitole si uvedeme další pojmy založené na entropii, jako je podmíněná entropie, relativní entropie nebo vzájemná informace. V závěrečné části se pak zabýváme diferenciální entropií. V textu jsou také spočítány entropie některých známých rozdělení pravděpodobnosti, jako je normální nebo geometrické rozdělení.