Metody pro testování repelentů proti klíšťatům - Pechová, Tereza (2012)
Tato práce se zabývala testováním repelentů proti klíšťatům Ixodes ricinus za pomoci vybraných metod. Testovány byly běžně dostupné přípravky: Repelent sprej s účinnou látkou IR3535, ANTImoskyto s účinnou látkou DEET a Zeckito s účinnou látkou icaridin. Jejich repelentní účinnost byla ověřována třemi metodami: vertikálními testy, testy na Petriho miskách a pomocí Moving-object bioassay. Ve vertikálním testu a při využití metody Moving-object bioassay byly účinnější Repelent sprej a ANTImoskyto, oba odpudily 100 % klíšťat. V testu na Petriho miskách byl nejúčinnější ANTImoskyto repelent, který odpudil 96 % klíšťat. Přípravky Repelent sprej a ANTImoskyto byly statisticky významně účinnější než Zeckito, rozdíl mezi jejich repelentní účinností ovšem statisticky významný nebyl. Klíšťata pro testy byla sbírána v lokalitě Brno - Pisárky v průběhu roku 2011. Celkem bylo nasbíráno 762 klíšťat. Nejvíce bylo nymf (91 %), samic bylo 5 %, samců 3,7 % a larev 0,3 %. Současně byly zaznamenávány