Imunomodulační vlastnosti mezenchymálních kmenových buněk využitelné v léčbě Crohnovy nemoci - Ambrůzová, Barbora (2013)
Mezenchymální kmenové buňky (MSC) jsou multipotentní nehematopoetické progenitorové buňky stromálního původu, které jsou v posledních letech studovány hlavně z důvodu jejich imunomodulačních schopností. V naší studii jsme MSC izolovali z tukové tkáně dobrovolných dárců. Čistotu vykultivované populace MSC jsme ověřili podle kritérií Mezinárodní společnosti pro buněčnou terapii (ISCT) pomocí imunofenotypové charakteristiky povrchových znaků a funkční charakteristiky pomocí diferenciační analýzy. Cílem diplomové práce bylo ověřit imunomodulační vlastnosti MSC in vitro. Pomocí smíšené lymfocytární reakce jsme dokázali, že MSC inhibují proliferaci alogenních T lymfocytů. Právě potlačení proliferace T lymfocytů by mohlo být jedním z mechanismů, které se mohou potenciálně uplatnit při léčbě Crohnovy nemoci s využitím MSC.