Funkční charakterizace domén rostlinné telomerázy - Majerská, Jana (2012)
Telomeráza je enzym s charakterem ribonukleoproteinu, který přidává repetice telomerové DNA na konce lineárních eukaryotických chromozomů. Tato aktivita je klíčová pro dlouhodobé udržení stability genomu a sebeobnovy buněk. V kontrastu s telomerázami savců, které byly intenzivně studovány kvůli jejich potenciálnímu dopadu na zdraví člověka, o telomerázách rostlin je toho známo jen velmi málo. Například je nejasné, jak domény rostlinné telomerázy interagují při sestavování funkčního enzymového komplexu a jaké mechanizmy regulují aktivitu rostlinné telomerázy a její migraci k telomerám. Abychom byli schopni zodpovědět tyto otázky, studovali jsme protein-proteinové interakce katalytické podjednotky telomerázy modelové rostliny Arabidopsis thaliana (AtTERT). S využitím buněčných kultur exprimujících epitopem značenou N-koncovou doménu AtTERT a moderního vysokovýkonného přístupu založeného na tandemové afinitní purifikaci následované LC-MS/MS, jsme identifikovali AtPot1a, což je známý interakční partner AtTERT, ale i množství dalších kandidátních interakčních partnerů vhodných pro další výzkum. Kromě toho jsme analyzovali vzájemné interakce mezi doménami AtTERT za účelem odhalení možné oligomerizace a hledali možné interakce s telomer-vazebnými proteiny. Přestože funkční význam pozorovaných interakcí bude ještě potřebné stanovit, naše výsledky poskytují cenný náhled do interaktomu a architektury telomerázového komplexu rostlin.